Com ja sabeu, dimecres 15 de febrer es va celebrar al Palau Robert tertúlia(21, la trobada sobre el futur digital de Catalunya coorganitzada per Tertulia Digital, PIMEC, la Generalitat de Catalunya i l’ACEC. Arran d’aquesta jornada, que vaig tenir el plaer de moderar, van sorgir una sèrie de conclusions que val la pena compartir.
La sessió es va iniciar amb l’abordatge de l’estat de la qüestió: tenim un ecosistema digital i emprenedor ric, però amb mancances. A Catalunya vam ser dels primers que vam avançar digitalment, malgrat que ara sembla que ens comencem a quedar una mica obsolets.
Durant la taula rodona, integrada per Genís Roca, president de la Fundació Punt Cat; Helena Torras, CEO Paocapital; Isabel Ordoyo, VP Public Sector & Healthcare Capgemini; Susana Prado, directora general d’Inetum a Catalunya, i Xavier Ferràs, associate professor d’ESADE, es van repassar les claus d’aquesta transformació digital.
- La col·laboració publicoprivada. Helena Torras, CEO de Paocapital, va fer especial menció al terme “Wenovate”: tant start-ups com grans empreses, tant el sector públic com el privat, hem de treballar de bracet per innovar. Catalunya és un bon lloc per néixer i hi ha interès per invertir en el nostre territori, però encara no som el lloc ideal per créixer.
- La inversió. Malgrat que el present digital de Catalunya és potent, el país ha d’invertir en grans projectes transformadors que ens posicionin, amb la mirada posada en el futur. En paraules de Susana Prado, directora general d’Inetum a Catalunya, és essencial enfortir el nostre teixit tecnològic i créixer en infraestructura, i no només a Barcelona, sinó també a la resta de províncies. Així mateix, s’ha d’augmentar la inversió en actius innovadors. És fonamental col·laborar entre països i generar projectes tractors per transformar-nos.
- La digitalització de l’administració. L’administració juga un rol tractor, ha de plantejar estratègies prioritàries per posar al dia les infraestructures i els sistemes. En els pròxims 10 anys, Europa ha de trobar el seu model de cultura en una societat digital, i a Catalunya hi poden localitzar bones pràctiques. Així ho va recollir Genís Roca, president de la Fundació .Cat.
- Els projectes i les visions compartides. En aquest sentit, Isabel Ordoyo, VP de Public Sector & Healthcare de Capgemini, va plantejar un model de prioritats compartides en matèria de sostenibilitat ambiental, econòmica i social. El futur actual demana prioritats compartides i no tan individuals. La mobilització ciutadana és més important que mai. Segons Xavier Ferràs, associate professor d’Esade, ens manca una acció coordinada, lideratge i visió.
- La retenció del talent. Per dur a terme aquest procés de transformació digital, retenir el talent és fonamental. La pandèmia va posar sobre la taula una autèntica revolució digital, però també de models de treball, d’organització, de col·laboració, de gestió, de gestió de les persones, de canvis de tendències, etc. És important acollir des de Catalunya projectes tractors que motivin aquest talent per mantenir-lo i que repercuteixi directament sobre la transformació del nostre país.
Durant la conversa posterior amb Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat de Catalunya, es van desglossar els eixos de la seva política:
- Desplegament d’infraestructures de fibra òptica en tot el territori: amb un any es desplegarà gairebé el 85% del que s’ha fet amb 12 anys.
- Aposta ferma per la innovació i la recerca.
- Nova governança en tots els aplicatius i eines que afecten i impacten en les polítiques tecnològiques de la pròpia Generalitat.
La transformació digital ha de dotar d’intel·ligència l’administració i afavorir la proximitat amb el ciutadà. Hem de dirigir-nos a un futur en què ja no s’utilitzi el terme “transformació digital”.
Segons Marcén, la digitalització o la transformació digital és un procés que serveix per millorar la vida de les persones, no per digitalitzar el país, malgrat que no ho podem fer sols: el coneixement és l’únic element que augmenta quan es comparteix.
Tenim al davant un futur molt ambiciós, i està clar que el debat només ha fet que començar.