La UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM) i la Patronal de les Consultores de Catalunya (ACEC) han presentat avui l’informe sobre la consultoria a Catalunya l’any 2021. El sector de la consultoria no disposava de cap estudi que permetés dimensionar l’impacte de la seva activitat en el desenvolupament econòmic i social del país. Per aquest motiu, l’ACEC va encarregar aquest treball de recerca a la UPF-BSM, elaborat a partir de les dades oficials de l’Idescat entre el període 2012 i 2021, les dades dels afiliats a la Seguretat Social i d’un qüestionari a onze empreses que formen part de la Patronal.
A l’inici de la presentació, Oriol Amat, rector de la Universitat Pompeu Fabra; José M. Martínez-Sierra, director general de la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM), i Jordi Marín, director general de l’ACEC, han donat la benvinguda als assistents. Marta Curto, directora general d’Anàlisi Prospectiva i Econòmica de la Generalitat de Catalunya, i Joan Romero, director executiu d’Acció, han estat els encarregats de la cloenda.
D’aquest estudi se n’extreu que el sector està integrat per 4.586 empreses, de les quals 4.381 també tenen la seva seu social al territori. El naixement de noves companyies ha sigut sempre constant, registrant un creixement acumulat de gairebé el 50%. En aquest sentit, el nombre d’establiments ha anat creixent sostingudament, fins als 5.067 locals que avui donen servei als clients de les quatre províncies catalanes.
Així mateix, l’ocupació generada per les empreses de consultoria també ha experimentat una progressió clarament ascendent, passant de 12.917 treballadors el 2012 als 28.706 empleats de 2021. Per tant, no es va interrompre amb la pandèmia de la Covid-19.
Respecte a l’impacte econòmic, el sector compta amb una facturació anual acumulada superior als 4.360 milions d’euros, procedents principalment de clients de l’Estat espanyol (81%) però també de la Unió Europea (11%) i de la resta del món (8%). Cal subratllar que aquest volum de vendes representa un 1,83% del PIB català i que és substancialment superior al d’altres sectors de serveis comparables, com les activitats jurídiques, immobiliàries, d’auditoria o d’enginyeria. I el mateix passa amb la productivitat -entesa com l’aportació de cada ocupat a la generació de rendes de l’empresa-, ja que la consultoria és un dels sectors que més valor produeix per empleat, amb una aportació concreta de 72.056 euros.
Pel que fa a la mida de les empreses, el 98% de les companyies de consultoria l’any 2021 són micro o petites empreses. 67 d’elles són mitjanes empreses i 24, grans. Els ingressos d’aquestes empreses provenen majoritàriament de Catalunya (54%) i Espanya (31%), mentre que el 15% restant prové de clients internacionals. A Catalunya es destinen la major part de les despeses d’aquestes empreses (un 61%), mentre que a Espanya se’n destina un 32%, i el 8% restant s’efectua a proveïdors de fora d’Espanya.
Segons la mostra de les onze empreses de consultoria analitzades, la consultoria de Catalunya ocupa a persones amb contractes fixes (més d’un 75% dels casos), amb plantilles paritàries pel que fa al gènere -segons dades de l’Idescat, el 2021, el percentatge de dones arriba al 51,2%– i poc envellides, formades majoritàriament per persones menors de 30 anys. La gran majoria rep més de 2.000 € mensuals. L’informe evidencia també que un 72,7% de la mostra enquestada inverteix en innovació, destacant els projectes de caràcter mediambiental (54,5%).
L’estudi del sector de la consultoria a Catalunya l’any 2021 ha estat elaborat per Oriol Montanyà Vilalta i Erola Palau Pinyana. Compta amb la col·laboració econòmica de les consultores T-Systems, Seidor, NTT DATA, Capgemini i SII Concatel.