Saltar al contenido

L’ACEC reclama mesures urgents per a abordar la revisió de tarifes dels contractes de serveis públics

L’ACEC-Patronal de les Consultores de Catalunya reclama mesures urgents a les administracions públiques per a abordar la reforma de la Llei de contractes del sector públic, que impossibilita la revisió de les tarifes dels contractes de serveis des de l’any 2015.

L’augment del preu del talent tecnològic provoca que els preus d’aquests contractes públics s’hagin quedat obsolets i les empreses consultores, que representen el 2% del PIB català i uns 40.000 llocs de treball, n’estiguin patint les conseqüències, amb rotacions de fins al 40%. Així ho explica Isabel Ordoyo, presidenta de l’ACEC, que remarca la necessitat de retenir el talent per executar els projectes transformadors que requereix el país.

Mentre que el 5 d’abril es va aprovar un decret de mesures excepcionals que permet revisar els contractes d’obres pel canvi de costos de la mà d’obra o els materials, els contractes de serveis públics no contemplen la modificació de les tarifes per increment de l’IPC des del 2015. Malgrat això, el cost de portar a terme aquests serveis ha augmentat aproximadament un 30% en els darrers anys, sumant-li, a més, l’increment de l’IPC fins al 6,5% el 2021, que es trasllada també als salaris. 

La missió de les empreses consultores -acompanyar els clients en el seu procés de transformació- es veu compromesa per la manca de talent i la inflació dels seus costos. Crec que estem com a país desaprofitant l’oportunitat d’utilitzar les noves fonts de finançament per a poder retenir el talent i dur a terme amb qualitat els grans projectes transformadors per a una Catalunya més resilient i competitiva”, explica Isabel Ordoyo.

“L’Administració és un dels primers compradors dels nostres serveis i actua com a mirall dins del mercat, fet pel qual creiem imprescindible aprovar una mesura excepcional amb l’objectiu que els futurs contractes ja incloguin la clàusula de revisió”, afegeix la presidenta de l’ACEC. El passat 30 de març, a les Illes Balears, ja es va aprovar un acord que recull mesures de caràcter extraordinari que autoritzen la revisió de preus també fora dels contractes d’obres.

L’ACEC ha remès una carta a les administracions públiques -de moment, sense resposta- per posar de manifest la seva preocupació al voltant d’aquest assumpte, que repercuteix directament en la contribució de les consultores a l’oportunitat de transformació econòmica i social que ofereixen els fons Next Generation. Per aquest motiu, la Patronal de les Consultores de Catalunya sol·licita mesures urgents per revisar les tarifes d’aquests contractes, tal com s’ha fet en els d’obres, i obre les portes a una taula de negociació amb el Govern i les administracions públiques.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *