La app, desenvolupada per encàrrec del CTTI pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, facilita l’enviament de fotografies etiquetades geogràficament per reduir els desplaçaments i la duració de les inspeccions, millorar la eficiència als controls de qualitat i evitar penalitzacions
Al primer trimestre de 2021 s’han rebut més de 23.000 fotografies corresponents a 5.000 parcel·les
Els seus beneficis han sigut destacats en un informe de la Comissió Europea i reconeguts per
l’ Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC)
Minsait, una companyia de Indra, ha desenvolupat per encàrrec del CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació) i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya una solució de mobilitat que permet reduir notablement el nombre i duració de les visites que realitzen els tècnics de l’administració pública per garantir l’ús adequat de les ajudes de la PAC (Política Agrària Comú).
Segons dades obtingudes al primer trimestre de 2021, la solució ha facilitat l’enviament des dels dispositius mòbils dels propietaris de mes de 23.000 fotografies corresponents a 5.000 parcel·les de cultius.
FotoDUN, nom que rep aquesta solució, s’emmarca al projecte de transformació digital del Departament d’Agricultura i permet que els propietaris de terres de cultiu il·lustrin, mitjançant l’enviament de fotografies geo-etiquetades i xifrades, la realitat de les seves explotacions en el marc de la Declaració Única Agrària (DUN). La seva finalitat és justificar les ajudes relacionades amb la superfície cultivada o aprofitada pel bestiar d’acord amb el Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC) de la Generalitat de Catalunya.
A més de millorar la eficiència operativa dels tècnics de l’administració, la solució contribueix a reduir les inspeccions, evita possibles penalitzacions i facilita als agricultors la realització de nombrosos tràmits de manera no presencial. Són els casos de les sol·licituds de modificació al SIGPAC, identificació de cultius, certificacions de conversió en producció agrària ecològica o justificacions de retràs a la execució d’ajudes, entre altres.
El funcionament és molt senzill. Desprès de la sol·licitud i recepció del codi d’accés a la app a través de la web de la DUN, el propietari busca el recinte sobre el que vol evidenciar la realitat de la explotació i realitza les fotografies que són enviades i verificades pels tècnics del DARP, que acrediten que no hi ha actuacions realitzades abans de la sol·licitud de les ajudes. En cas de dubte, es requereixen noves imatges o s’efectua una video-trucada.
FotoDUN ha sigut destacada a l’informe “Use of geotagged photographs in the frame of Common Agriculture Policy checks” de Joint Research Centre (JRC), el servei de la Comissió Europea encarregat de proporcionar assessorament científic i tècnic als estats membres.
També ha sigut recentment guardonada en la V edició dels Premis Alfonso Ortuño de la Escola d’Administració Pública de Cataluña (EAPC), la seva finalitat és reconèixer les actuacions d’innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública de les administracions públiques catalanes.
La solució acaba d’incorporar noves funcions, com la diferenciació de recintes del SIGPAC mitjançant Realitat Augmentada, i pròximament inclourà el reconeixement automàtic dels tipus de cultius de les fotografies mitjançant algoritmes de Deep Learning i Visió Artificial per millorar la eficiència del procés de control de qualitat